Koken met seizoensgroenten heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Zo zijn de groenten uit het seizoen vaak lekkerder, zijn ze een stuk betaalbaarder (en vaak in de aanbieding) en kost de teelt een stuk minder energie. Een ander belangrijk voordeel van koken met groenten uit het seizoen is dat het ervoor zorgt dat je gevarieerder eet, met maaltijden die goed passen bij de tijd van het jaar.
De winter is in aantocht en daarmee ook de feestdagen. Dat betekent dat het enerzijds tijd is voor gerechten om je lekker bij op te warmen, en anderzijds voor wat feestelijkere recepten om eens lekker mee uit te pakken. Gelukkig lenen de seizoensgroenten van december zich daar goed voor.
Ik kook graag met groenten die in Nederland zijn geteeld, en het liefst zo lokaal mogelijk. Dan kook je bijna automatisch met seizoensgroenten.
De seizoensgroenten voor december lijken erg op die van november. Het grootste verschil is dat over het algemeen palmkool over het algemeen minder goed van Nederlandse bodem verkrijgbaar is. Ook kan het zijn dat de voorraad pompoenen wat minder wordt. Die worden doorgaans in september en oktober geoogst. Als de voorraad op is worden ze weer meer geïmporteerd, en kan het dus zijn dat de pompoen niet van Nederlandse bodem afkomstig is.
December is natuurlijk de maand van de feestdagen, maar ook van eventuele vorst. In december zijn veel knolgroenten te krijgen, die zich er ook gelukkig erg voor lenen om in gerechten te verwerken om je bij op te warmen.
Een van de gerechten die ik het meest associeer met de winter is toch wel erwtensoep. Dit recept voor een plantaardige variant heeft zonder vlees alsnog lekker veel smaak. Ook zonder kant-en-klare vleesvervangers is de soep erg smaakvol. Een ander gerecht dat ik graag in de winter op tafel zet is een lekkere stoofpot. Dit recept voor een plantaardige stoofschotel is snel klaar, makkelijk en zonder al te ingewikkelde ingrediënten. Wat mij betreft een aanrader! Wil je wat kruidigers? Chili sin carne blijft een favoriet die - afhankelijk van de ingrediënten - het hele jaar eigenlijk wel kan.
Wil je graag wat feestelijkere gerechten maken, maar dan wel met seizoensgroenten? Dat is gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Zelf kies ik niet vaak voor een klassiek meergangendiner, maar vind ik het vaak het lekkerst om de tafel vol te zetten met verschillende kleine gerechtjes om met elkaar te delen.
Met wat pistachenoten en granaatappelpitten maak je van spruitjes heel makkelijk een lekker feestelijk bijgerecht. Erg lekker met de paddenstoelenvulling met hazelnoten. Wat in mijn keuken inmiddels bijna een klassieker is is de geroosterde knolselderij met korianderzaadjes van Ottolenghi. Dit gerecht is zo lekker in zijn eenvoud, dat je het bijna niet kunt laten het vaker dan alleen met kerst te maken. Een ander feestelijk gerecht met veel seizoensgroenten is de hummusschotel met geroosterde knolgroenten. Dat is niet alleen lekker als hoofdgerecht, maar kan ook heel goed dienen als borrelplank.