Pompoen is onlosmakelijk verbonden met de herfst. Ze zijn volop verkrijgbaar en passen dan ook erg goed in "herfstige" gerechten. De pompoen komt oorspronkelijk uit Amerika, waar hij ongeveer 9000 jaar geleden al groeide. Sinds 1600 wordt de pompoen ook in Europa gegeten. De populariteit is niet zo gek, want het is een ontzettend gezonde groente. Hij bevat onder andere erg veel vezels, vitamine C, bètacaroteen en kalium.

In Engelstalige recepten kom je afwisselend de termen pumpkin en squash tegen. Ook in één kookboek kunnen de termen afwisselend voorkomen. In dat geval bedoelen ze vaak met een squash een flespompoen (butternut squash) en met een pumpkin een "gewone" pompoen. Op food52 ↗️ geven ze de volgende uitleg:

And because "pumpkin" is more fun to say than "hard-skinned winter squash," we’re calling all of the edible varieties we found at the farmers market pumpkins.

Een pumpkin is dus een type squash. Een squash is niet per se eetbaar, maar een pumpkin wel. Dit onderscheid is vergelijkbaar met kalebas en pompoen in het Nederlands, waarbij de kalebas niet per se eetbaar is.

Meer lezen of verschillende soorten pompoen? Bekijk dan deze blogpost.

Seizoen

De pompoen wordt niet voor niets vooral geassocieerd met de herfst; het is van oorsprong een echte herfstgroente. Hoewel pompoenen nu jaarrond in de winkel liggen, zijn de pompoenen van Nederlandse bodem vooral in het najaar te koop. Pompoenen kunnen niet goed tegen vrieskou en moeten voor de eerste vorst geoogst worden.

Bewaren

Pompoenen zijn erg geschikt om lang te bewaren. Er zit wel een groot verschil tussen of je de pompoen in zijn geheel wilt bewaren, of dat deze al is aangesneden.

  • Hele pompoen: Zolang de pompoen nog niet is aangesneden is deze erg lang houdbaar. Bewaar de pompoen op een koele en donkere plek. Daar is hij nog ongeveer 2 maanden na aankoop te bewaren.
  • Aangesneden pompoen: Heb je niet alle pompoen nodig voor je recept? Bedek het snijvlak met folie en bewaar de pompoen in de koelkast. Eet de pompoen wel binnen een week op. Heb je geen plannen om dat te doen? Pompoen is ook prima in te vriezen. Snijd het restant in blokjes en blancheer deze kort. Spoel de pompoen af onder koud water, zodat deze niet verder doorgaart. Laat het afkoelen en bewaar de pompoen in een diepvriesbak of -zak in de vriezer. Zo blijft het nog 6 tot 12 maanden goed.

Pompoen en Halloween

Stockfoto van een pompoen met een uitgesneden gezicht

Net als dat de pompoen onlosmakelijk verbonden is met de herfst, is deze op eenzelfde manier verbonden met het Amerikaanse Halloween. Hoe dat zit?

Halloween is te herleiden tot het Ierse feest Samhein, waarbij op 1 november de geesten weer terug gingen naar hun huizen. De Ieren deden elk jaar erg hun best om de geesten te verjagen. Eén van de tradities was om een koolraap uit te hollen en daar een eng gezicht in te snijden.

Toen de Ieren naar Amerika emigreerden wilden ze deze traditie voortzetten. In Amerika groeiden echter geen koolrapen, maar wel pompoenen. Deze bleken ook erg geschikt om uit te hollen, waardoor tot op de dag van vandaag deze groente wordt gebruikt voor Halloween.

Bereiden

Er zijn veel verschillende soorten pompoen die op veel verschillende manieren in te zetten zijn. De meest veelzijdige pompoen is misschien wel de flespompoen. Deze is over het algemeen goed verkrijgbaar en heeft relatief veel vruchtvlees.

Pompoen kom je in veel verschillende keukens tegen. Van Italiaanse risotto tot Indiase curry. Maar je hoeft pompoen niet per se in hartige gerechten te verwerken. Door de zoete smaak misstaat het ook zeker niet in een nagerecht of taart. Zin om iets met pompoen te maken? Bekijk dan een van deze recepten:

Bronnen