De pastinaak lijkt een beetje op een dikke witte wortel. Al combineert de pastinaak daar heel goed mee, het is toch een heel ander product. Net als de aardpeer hoorde de pastinaak een tijd geleden nog bij de vergeten groente. Dat is inmiddels wel echt verleden tijd. De pastinaak is het hele jaar door bij bijna elke supermarkt te koop en blijvend populair. In dit artikel lees je meer over deze heerlijke wortelgroente.
De pastinaak is van oktober tot en met maart van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Soms wordt de pastinaak vroeger geteeld en is de pastinaak al eerder te koop.
Pastinaak is goed te bewaren. Hij blijft het langst goed als je hem in een papieren of niet-afgesloten plastic zak in de groentela van de koelkast bewaart. Daar blijft hij ongeveer 8 tot 10 dagen goed. Pastinaak is, net als veel andere groente, goed in te vriezen als je hem van te voren even blancheert.
Als de pastinaak wat slapper is kun je hem nog prima gebruiken voor de soep of stamppot. Je hoeft hem dan dus niet weg te gooien. Als de pastinaak vreemd begint te ruiken of beschimmeld raakt kun je hem beter niet meer eten.
Terwijl je eerst voornamelijk alleen pastinaak in de (biologische) winkel aantrof, zie je steeds vaker ook wortelpeterselie (of peterseliewortel) in het schap liggen. Deze twee wortelgroenten lijken erg op elkaar. Toch kun je ze met deze tip makkelijker uit elkaar houden
De wortelpeterselie is nog wat witter van kleur dan de pastinaak. Terwijl de pastinaak wat boller van vorm is, is de wortelpeterselie langwerpiger. Het uiteinde van de wortelpeterselie is vaak smaller. Een andere manier om ze uit elkaar te houden is om te kijken naar de kroon waar het loof uit groeit. Bij de pastinaak zit deze wat meer naar binnen gedrukt dan bij wortelpeterselie, waar hij wat meer uitsteekt.
Qua smaak zit er meer verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie. De wortelpeterselie is veel kruidiger van smaak dan de pastinaak, en doet wat meer denken aan knolselderij.
Je kunt de pastinaak op veel verschillende manieren inzetten. Je kunt hem roosteren in de oven, verwerken in de soep, pureren en gebruiken in ovenschotels. Maar je kunt er zelfs heerlijke groentechips van maken.
Pastinaak kook je in ongeveer 10 minuten gaar. Grotere stukken en hele pastinaken hebben wat langer nodig. In de oven rooster je de pastinaak in 20 tot 25 minuten goudbruin. Op zoek naar een recept met pastinaak? Bekijk dan deze tips.
De pastinaak hoef je in principe niet te schillen, de schil is gewoon eetbaar. Vaak is schoonborstelen genoeg. Als je de pastinaak toch wilt schillen gaat dit heel gemakkelijk met een dunschiller.