Stockfoto van paprika's in verschillende kleuren aan een plant

Paprika - voor de hele zomer

De paprika is een lekkere zomergroente die in heel veel verschillende gerechten zijn plek weet te vinden. Van pasta tot curry en andere Aziatische gerechten, gevuld of op een spies voor op de barbecue. Je kunt paprikareepjes zelfs gewoon in een sausje dippen als snack. De mogelijkheden zijn eindeloos.

In dit artikel lees je meer over deze heerlijke veelzijdige groenten. Van wanneer hij in het seizoen is, tot wat je ermee kunt.

Wanneer is paprika in het seizoen?

Paprika is van ongeveer april tot en met september van Nederlandse bodem verkrijgbaar, waarbij ze vanaf juni volop te koop zijn. In het vroege voorjaar liggen er ook paprika's van Nederlandse bodem in de schappen, maar die zijn vaak in de kas gekweekt.

Verschillende kleuren paprika

Je hebt het ongetwijfeld in de supermarkt zien liggen: een zak met paprika's in stoplichtkleuren. Gevuld met een groene, gele en een rode paprika.

Hoe de paprika's aan de verschillende kleuren komen is eigenlijk heel simpel: het heeft te maken met hoe lang ze hebben kunnen rijpen voordat ze geplukt werden. De groene paprika heeft het kortst gerijpt, terwijl de rode het langst gerijpt heeft. Dit proef je terug in de smaak. De groene paprika is veel bitterder en nauwelijks zoet. Doordat de rode paprika langer heeft kunnen rijpen zijn de suikers meer ontwikkeld, wat resulteert in een zoetere smaak. De gele en oranje paprika's zitten er qua smaak een beetje tussenin.

Wat is het verschil tussen gewone en zoete puntpaprika?

Een aantal jaar geleden verscheen er in de winkel opeens een veel zoetere variant van de paprika, door zijn langwerpige vorm ook wel puntpaprika genoemd. Wat maakt deze paprika nu zo anders?

Het verschil is niet alleen de vorm, maar zeker ook de smaak. Terwijl de gewone paprika duidelijk nog een bittertje kan hebben, is de puntpaprika veel zoeter van smaak. Dit komt doordat de puntpaprika meer suiker bevat. Door de puntpaprika te grillen komt de zoete smaak nog meer naar boven, waardoor hij ontzettend geschikt is voor op de barbecue.

Bewaren

Paprika bewaar je beter niet in de koelkast, maar op een andere wat koelere plek (ca. 12-15 graden). Daar bijven ze ongeveer een week goed.

Bereide paprika kun je goed invriezen. Rauwe paprika moet je eerst een minuut blancheren voordat je het invriest. In een goed afgesloten verpakking blijft ingevroren paprika ongeveer 3 maanden goed.

Bereiden

Zoals gezegd is paprika een ontzettend veelzijdige groente. Zo is het lekker als soep, en kan het wat mij betreft niet missen in een pan nasi. Ook werkt het heel goed in een lekker hartig ontbijt, zoals tofu shakshuka.

Wat ik ook graag doe is wat kleine blokjes paprika met de plantaardige shoarma meebakken. Dit kan zelfgemaakte op basis van oesterzwammen zijn, of soms ook gewoon kant-en-klaar uit de supermarkt. Zeker in het laatste geval is paprika een erg lekkere toevoeging.

Voor bij salades of in een wrap is geroosterde of gegrilde paprika altijd goed. Je kunt dit in een potje kopen, maar zelf maken is ook heel makkelijk.