Bij het najaar hoort kool. Hoewel het het hele jaar verkrijgbaar is, verschijnen aan het einde van de zomer weer meerdere soorten in de winkel. In het najaar zijn ze ook steeds vaker in de aanbieding, wat het nog aantrekkelijker maakt om met ze te koken. Een soort kool die buiten het seizoen niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen is is de groene kool, dus ik ben altijd erg blij om deze weer tegen te komen.
Dit artikel gaat over de groene kool of ook wel groene savooiekool of kortweg savooiekool genoemd (Latijn Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda). De kool dankt de naam savooiekool aan de Franse regio Savoie, waar de kool vandaan komt. De termen groene kool en savooiekool worden vaak als synoniem gebruikt om een bepaalde koolsoort aan te duiden. Dit is eigenlijk niet helemaal terecht. De groene kool is wel een soort savooiekool, maar er bestaan meerdere soorten savooiekool. Naast de groene savooiekool, waar dit artikel over gaat, bestaat er bijvoorbeeld ook nog de gele savooiekool. Deze kom je in Nederland niet zoveel tegen.
Net als veel andere kolen is de groene kool lang verkrijgbaar. Van Nederlandse bodem is hij van juni tot en met maart te koop. Vanaf eind augustus wordt hij wel beter verkrijgbaar.
Een hele groene kool blijft op een koele, donkere plaats een paar dagen tot een week goed. Eenmaal aangesneden kun je de kool beter in de koelkast bewaren. Dek dan wel het snijvlak af met plastic. Zo blijft de kool nog 1 tot 2 dagen goed.
Wil je groene kool langer bewaren? Je kunt groene kool prima invriezen. Blancheer de kool dan wel 2 minuten voordat je het invriest. Verpak het in een luchtdichte bak of zak en bewaar het nog 12 maanden in de vriezer. Je kunt de groene kool ook verwerken in een gerecht dat geschikt is om in te vriezen. De Poolse Bigos is daar bijvoorbeeld een erg geschikte kandidaat voor.