Stockfoto van groene kool

Groene kool - savooie­kool

Bij het najaar hoort kool. Hoewel het het hele jaar verkrijgbaar is, verschijnen aan het einde van de zomer weer meerdere soorten in de winkel. In het najaar zijn ze ook steeds vaker in de aanbieding, wat het nog aantrekkelijker maakt om met ze te koken. Een soort kool die buiten het seizoen niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen is is de groene kool, dus ik ben altijd erg blij om deze weer tegen te komen.

Dit artikel gaat over de groene kool of ook wel groene savooiekool of kortweg savooiekool genoemd (Latijn Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda). De kool dankt de naam savooiekool aan de Franse regio Savoie, waar de kool vandaan komt. De termen groene kool en savooiekool worden vaak als synoniem gebruikt om een bepaalde koolsoort aan te duiden. Dit is eigenlijk niet helemaal terecht. De groene kool is wel een soort savooiekool, maar er bestaan meerdere soorten savooiekool. Naast de groene savooiekool, waar dit artikel over gaat, bestaat er bijvoorbeeld ook nog de gele savooiekool. Deze kom je in Nederland niet zoveel tegen.

Wanneer in het seizoen

Net als veel andere kolen is de groene kool lang verkrijgbaar. Van Nederlandse bodem is hij van juni tot en met maart te koop. Vanaf eind augustus wordt hij wel beter verkrijgbaar.

Bewaren

Een hele groene kool blijft op een koele, donkere plaats een paar dagen tot een week goed. Eenmaal aangesneden kun je de kool beter in de koelkast bewaren. Dek dan wel het snijvlak af met plastic. Zo blijft de kool nog 1 tot 2 dagen goed.

Wil je groene kool langer bewaren? Je kunt groene kool prima invriezen. Blancheer de kool dan wel 2 minuten voordat je het invriest. Verpak het in een luchtdichte bak of zak en bewaar het nog 12 maanden in de vriezer. Je kunt de groene kool ook verwerken in een gerecht dat geschikt is om in te vriezen. De Poolse Bigos is daar bijvoorbeeld een erg geschikte kandidaat voor.

Kooktips

Stockfoto van gesneden groene kool
  • Groene kool is heel geschikt om koolrolletjes van te maken. Door de bladeren eerst even te blancheren worden ze soepel genoeg om te vullen. Probeer bijvoorbeeld eens de gevulde koolrolletjes van Eef kookt zo ↗️.
  • Rode kool snijden gaat het makkelijkst als je hem op de stam stabiliseert en van boven naar beneden de kool door de helft snijdt. Vervolgens snijd je de plakken weer door de helft, zodat je makkelijk de kern kunt verwijderen. Daarna kun je de rode kool eenvoudig in reepjes snijden
  • Kun je geen groene kool vinden? In veel gerechten is witte kool een goed alternatief. Als je specifiek op zoek bent naar de groene kool kun je palmkool of zelfs boerenkool gebruiken, al is het wel afhankelijk van het gerecht hoe goed dat smaakt. Andersom gaat het trouwens ook best vaak goed. Voor Bigos wordt bijvoorbeeld meestal witte kool gebruikt, maar met groene kool vond ik het ook erg lekker
  • Hoewel kimchi vooral gemaakt wordt van Chinese kool, kom je ook regelmatig recepten voor kimchi met groene kool tegen. Dit gaat dan vaak om varianten die wat sneller klaar moeten zijn, ofwel 'nood-kimchi ↗️'